Home Page Onze projecten

Family Planning Roma

In de omgeving van de stad Gjakova wonen zo’n 8.600 mensen van Roma en Ashkali afkomst – ook wel zigeuners genoemd. Ze worden in Kosovo gediscrimineerd, zijn vaak ongeschoold en komen dus niet snel in aanmerking voor een baan. Van deze bevolkingsgroep is dan ook 97 procent werkloos. Meisjes trouwen vaak al op 14-jarige leeftijd.

Een gezin met acht kinderen is geen uitzondering! Vanwege het gebrek aan geld kunnen de moeders hun gezin moeilijk onderhouden: schoolspullen, kleding, zeep en shampoo, medicijnen, noem maar op.

Dit heeft natuurlijk een enorm effect op de leefomstandigheden van de families en de spiraal van armoede blijft op deze manier doorgaan. Kinderen zijn vatbaarder voor ziektes vanwege de slechte hygiëne en ondervoeding. Voor jonge moeders is het medisch gevaarlijk om veel zwangerschappen te hebben. Met name onder Roma vrouwen komen veel besmettelijke aandoeningen voor die door gebrek aan kennis blijven voortbestaan. Training over SOA's, hygiëne en gezinsplanning heeft grote impact.

Het family planning project voorziet in:

  • Educatie over zwanger worden, werking cyclus, gezinsplanning en persoonlijke hygiëne;
  • Aanbieden gebruik anticonceptie;
  • Benodigde behandelingen en controle(s) door een gynaecoloog.

Kosten van het project bedragen € 23,50 per vrouw die de educatie volgt en € 110 per vrouw die voor gebruik van anticonceptie kiest.

Projectonderdelen van: Family Planning Roma


Training

Het onderwijzen van 1 Roma vrouw in 4 sessies in hygiene, het voorkomen van ziektes als hiv/aids, gezonde voeding en familyplanning.

€ 25,-

Doneren

Doktersbezoek met begeleiding

Als een vrouw ziek is, wordt ze door onze project manager naar de arts gebracht voor onderzoek. Normaal gesproken zou deze vrouw dit doktersconsult niet kunnen betalen, met alle gevolgen vandien. Op advies van de arts worden vaak medicijnen en anticonceptiva voorgeschreven.

€ 30,-

Doneren