Home Page Onze projecten

Ouderenproject Dignity

Sinds de oorlog van 1999 in Kosovo bestaat een goed pensioensysteem voor ouderen niet meer. Senioren ontvangen een uitkering van € 45 per maand en moeten het daarmee doen. Dit is onmogelijk om van rond te komen. Gelukkig worden de meeste ouderen geholpen door hun kinderen. Maar voor ouderen zonder familie is dit verschrikkelijk. Een goed zorgstelsel is er niet. Een groep ouderen lijdt in stilte aan diepe armoede, gebrek aan goede zorg en eenzaamheid.

Omroep Max ondersteunde twee jaar lang dit project en maakte hier twee televisie-items over. Deze zijn nog te zien via uitzending gemist. Met ouderenproject Dignity willen we ouderen hun waardigheid teruggeven door hen te voorzien van de noodzakelijke basisbehoeften.

De zorg voor deze ouderen bestaat uit:

  • Voedselvoorziening. In de winter wordt een paar keer per week een warme en voedzame maaltijd thuisbezorgd. Maandelijks wordt een voedselpakket verzorgd.
  • Brandhout: Alle ouderen krijgen een goede kachel en zoveel mogelijke brandhout om de winter door te komen. Temperaturen van –20 graden zijn niet uitzonderlijk.
  • Medische hulp: indien nodig kan een verpleegkundige of dokter worden opgeroepen. Elk kwartaal wordt voorzien in een hygiënepakket. Ook krijgen de ouderen een goed matras.
  • Kleding: Ouderen krijgen naar behoefte tweedehands kleding, dekens en meubels uit Nederland;
  • Bezoeken: Af en toe komen medewerkers of vrijwilligers op sociaal bezoek om mensen even uit de eenzaamheid te halen. Waar mogelijk wordt gekeken naar een uitstapje of uitje.

Wilt u het ouderenproject Dignity financieel ondersteunen? Dat kan gemakkelijk met iDeal via dit formulier:

Projectonderdelen van: Ouderenproject Dignity


Doktersbezoek met begeleiding

Ouderen zonder kinderen of naaste familie, hebben het zwaar. Zo is er bijvoorbeeld niemand die hen naar de dokter kan brengen als ze ziek zijn. Voor een taxi hebben ze geen geld. In dergelijke gevallen bellen ze ons op en brengen wij deze zieke persoon naar de dokter. Zo hebben we zelfs al iemand het leven kunnen redden, toen hij een hartaanval kreeg en wij gebeld werden. Hij was net op tijd in het ziekenhuis en zijn leven kon gered worden. Een belangrijk onderdeel in het ouderenproject is dit doktersbezoek.

€ 20,-

Doneren

Voedselhulp ouderen

We helpen kwetsbare ouderen met voedselhulp waar nodig. In het ene geval bestaat dit uit een voedselpakket, in het andere geval uit meel, melk, biscuits en bananen als ze ziek zijn. In de winter voorzien we hen van een aantal warme maaltijden per week. Deze maaltijdservice beiden we aan vanuit ons gastenhuis in Gjakova.

€ 25,-

Doneren

Brandhout

In Kosovo kan makkelijk een meter sneeuw vallen en het kwik dalen tot -20 °C. De meeste huizen hebben geen centrale verwarming, maar alleen een houtkachel om op temperatuur te blijven. Op diezelfde kachel wordt ook eten gekookt en brood gebakken. Maar hout is duur. Alleenstaande ouderen met € 45,- pensioen kunnen dit benodigde hout niet betalen. Stichting de Brug levert deze ouderen brandhout en kan dit regelen voor € 60 per m3. Dit is inclusief transport, kosten van houtzagers en mensen die het hout rondbrengen.

€ 60,-

Doneren

Noodhulp / waar meest nodig

Soms moet een oudere opeens geopereerd worden, maar een operatie kost ieder geval € 300,- en in Kosovo bestaat geen ziektekostenverzekering dus dat moet cash betaald worden. Ook heeft De Brug al een paar keer de begrafenis van eenzame ouderen betaald, omdat er geen familie was om hen te begraven. Of het dak van een zieke vrouw lekte en moest gerepareerd worden. Uw gift komt daar terecht waar het op dit moment het meest nodig is.

€ 10,-

Doneren